De kracht van Symboliek

Symboliek kan de beleving in de manier waarop je afscheid neemt enorm versterken. Een symbool waarin iedereen de ziel van de overledene direct herkent. Een symbool dat ik meeneem in het verhaal. Dat kan van alles zijn, een lievelingsbloem, die karakteristieke pijp, drumsticks, een voorwerp dat verbindt met zijn of haar met passie beoefende sport, hobby of lievelingseten.   

Bij mijn moeder was dat lavendel, ze had overal bosjes in huis en plukte altijd kruiden in bermen als we op vakantie waren. Hield enorm van de geur van kruiden en tuinieren. Daarom vergezelden de lavendelvrouw en de kruidenvrouw haar met verse kruiden in “het tuintje van haar wezen” tijdens haar afscheid.  

Lavendel heeft de eigenschappen om rustgevend, verzachtend en opbeurend te zijn. Onderdeel van de naam lavendel is het werkwoord “laven” dat figuurlijk “bijstaan” betekent. Dat is precies wie mijn moeder was. Na haar afscheid kreeg iedereen “een beetje Rikie” mee naar huis in de vorm van een zakje zacht geurende lavendel.