Het was de vraag van een jonge vrouw die ongeneeslijk ziek is, die mij op het pad van Herinneringsbos Hees in Soest bracht.

Als ik er niet meer ben, zou ik graag voort willen leven in een boom vertelde ze. In een boom is veel leven. Er gebeurt van alles in een boom en zij beweegt mee met de seizoenen. Ik wil graag dat mijn as begraven wordt op een plek waar tegelijkertijd een Herinneringsboom voor mij geplant wordt. Zo kan ik de boom voeden…
Ontroerend en mooi vond ik haar heldere wens. Opgaan in de natuur en bouwstoffen leveren voor nieuw leven. Ik ga voor je op zoek zei ik. En zo kwam ik terecht bij Herinneringsbos Hees ten westen van Soest. Veel dichter bij huis dan ik had verwacht.

In dit gevarieerde natuurgebied van 200 hectare ontmoet ik Jolanda Bakker, beheerder van het Herinneringbos. Jolanda is een rustige innemende vrouw die ook het asverstrooiingsritueel en/of plantingsritueel begeleidt. Met een mooie wandeling in het bos helpt zij je bij het uitzoeken van een plek die passend voelt en adviseert zij bij de keuze van het type boom, zoals de ruwe berk, de beuk, de zomereik, de zomerlinde en de tamme kastanje. De keuze van de plek hangt ook samen met de eigenschappen van de boom, want elke boom heeft een verschillende behoefte aan licht en het kunnen verdagen van schaduw. Daarin zit al een mooie symboliek verborgen. 

  Er zijn diverse mogelijkheden in het Herinneringsbos:

  • Verstrooien van de as van een dierbare.
  • Begraven van de as van een dierbare.
  • Begraven van de as van een dierbare en het planten van een Herinneringsboom op die plek.
  • Planten van een Herinneringsboom.
  • Als je wilt mag je het planten van de Herinneringsboom geheel of gedeeltelijk zelf verrichten.
  • Ook als de as in het verleden elders verstrooid is, is het mogelijk een Herinneringsboom te planten.

Na de planting krijgt de Herinneringsboom een eigen markering in de vorm van een laag eikenhouten paaltje met een uniek nummer. Op deze paal mag ook een tekstplaatje met daarop de naam van de overledene en geboortedatum en/of overlijdensdatum worden aangebracht.
Na de plantingsceremonie ontvang je per post een certificaat. Het bos is openbaar toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Af en toe staat er een bankje waar je even kunt mijmeren. Wandel je er vroeg in de ochtend of later op de avond, dan laten zich vooral op het strooiveld regelmatig reeën zien.

Wil je meer weten, lees dan verder op www.herinneringsbos.nl of maak een afspraak met Jolanda Bakker 026-3701766, zij leidt u graag rond in Herinneringsbos Hees.